Pегионален център - ПЛОВДИВ
ЗАДРУГА НА МАЙСТОРИТЕ НА НАРОДНИ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ

45 години ЗМНХЗ

7 Април 2012

И с думи:

Както е добре известно ЗМНХЗ е създадена през далечната вече 1967 год. (Може да прочете интересен документ от онова време). Постановлението (№ 525) е обнародвано в Държавен вестник на 10.IV.1967 год., което ще рече, че през пролетта на 2012 год. Задруга на майсторите навършва 45 години. Това е една достатъчно сериозна възраст и заслужава да бъде отбелязана подобаващо.

Ето защо, когато видяха, че не се мисли в посока на изваждане на Задруга на майсторите от дълбока нелегалност, хората от Регионален център – Пловдив взеха инициативата в свои ръце. По предложение и със съдействието на ръководство на РЗК – Пловдив, Регионален център – Пловдив организира юбилейна, занаятчийска изложба – „45 години ЗМНХЗ“. Изложбата се състоя от 5 до 19 април 2012 год. в сградата на Областна администрация – Пловдив, под патронажа на областния управител  г-н. Здравко Димитров.

За изненада на скептиците получи се внушителна изложба. Участваха между 50 и 60 майстора от Пловдив, София, Русе, Казанлък, Хасково, Асеновград и т.н., да не пропусна, но идеята е, че изложбата не само изглеждаше, но си и беше национална. Дотолкова, че спонтанно се роди идеята, че е добре да бъде видяна от повече хора и затова след Пловдив изложбата се мести в Русе. По-късно, може би, и в други градове.

„Занаятите са живата история на нашето време, заяви при откриването патрона на изложбата  г-н. Здравко Димитров. Тяхното опазване е важно, защото чрез тях се съхраняват и предават на поколенията българските традиции не само като спомен, но и като жива практика. Прекрасните предмети, които майсторите изработват, в миналото са били неотменна част от бита на българите, а днес показват своеобразието на българската култура. В това пространство са правени много изложби, продължи той, но тази определено е най-красивата“ и обеща да подкрепя подобни инициативи на майсторите от Задругата и в бъдеще.

(За повече впечатления може да посетите галерията)

Коментари

Изпрати
Уебсайт в alle.bg